DŘEVO – kvašená zelenina – lék na járta

Jaro je pomalu cítit ve vzduchu… a Vás, kteří čtete mé články, nepřekvapím tím, že i jaro má svoji chuť!
Ano. Jaro je v tradiční čínské medicíně spojováno s játry a žlučníkem. No a oba tyto orgány potřebují právě v tuto dobu pro svůj restart kyselou chuť.
Pokud tedy pokukujete po zelňačce, nebo po kyselých okurkách, hlásí se tak o své vaše játra. Mám tu pro Vás mega jednoduchý životabudič, po kterém se budou tetelit radostí: Pickles.
To je zkvašená zelenina obsahující bakterie mléčného kvašení, vitaminy skupiny B, vitaminy C a K, dále pak draslík, hořčík, fluor a enzymy. Mléčné kvašení výborně podporuje imunitu, krev, čistí trávicí trakt a podporuje zdravou střevní mikroflóru.
Výběr zeleniny je na Vás. U nás vedou zkvašené ředkvičky ( ale můžete použít mrkev, česnek, cibuli….). Než se vám povaří voda, očistíte ředkvičky. Ty větší rozřízněte a naskládejte do zavařovačky. Na 0,5 l vody dávám 1 polévkovou lžíci soli. Sůl zamíchám a ředkvičky vodou zaliji. Převážu mikrotenovým sáčkem, vytlačím všechen vzduch a z vrchu zatížím kamínkem. V pokojové teplotě je možné je cca po 10 dnech konzumovat. Pozor – rychle mizí 🙂 Vodu lze použít jako očkovací starter pro další várku. Dobrou chuť.